מודל ארבעת התפקודים מתייחס לארבע “דמויות” שביחד נותנות מענה מלא להנהלה שמובילה באחריות את הארגון, מקבלת החלטות בצורה טובה בטווח הקצר והארוך. מצורפת טבלה המתארת בקצרה את ארבעת התפקודים.
בקורסי הניהול שלנו, ובמהלכים של פיתוח תפקוד של הנהלה נעשה שימוש במודל זה (או באחרים, כמו מודל האניאגרם- בהמשך הפוסט) כדי להעלות למודעות של המשתתפים את סגנון הניהול שלהם – תוך מתן דגש איפה הוא מקדם אותם ואיפה הוא מעכב. מתוך המודעות כל משתתף יכול לבחור את התפיסה הניהולית שתקדם אותו ולגזור ממנה פעולות ליומיום.
לדוגמא: מנהלת בתוכנית פיתוח מנהלי ביניים, עם תפקוד P גבוה, מבינה שלצד תפיסת הביצוע בטווח הקצר מצופה ממנה כמנהלת לתכנן לטווח הארוך וכשזה לא נעשה- היא משלמת מחירים ניהוליים ועסקיים. היא בוחרת לשלב אחת לרבעון מפגש לתכנון חצי שנה קדימה עם ראשי הצוותים שבניהולה. בפיתוח צוות הנהלה בארגון אחר, מנהל עם תפקוד A גבוה קיבל פידבק מהקולגות שלו על חוסר גמישות, מענה מוגבל ללא מאמץ למצוא פתרונות יצירתיים ותקשורת לא אפקטיבית. מצב שיוצר תסכול גדול והפעלת המנכ"ל במקומות שאין בכך צורך. עצם ההבנה יצרה אצלו פתיחות גדולה יותר למאמץ באיתור פתרונות לבעיות שמגיעות אליו.

הישארו מעודכנים בעולמות הניהול והצטרפו אל קהילת הניהול שלנו בוואטסאפ (קבוצה שקטה) – מודלים, כלים ניהוליים פרקטיים, סרטונים, הזמנה לוובינרים. לוחצים כאן להצטרפות
לצד מודל ארבעת התפקודים של אדיג'ס, המסייע בהבנת התפקידים הארגוניים והאינטראקציה ביניהם, קיימים מודלים נוספים שיכולים להעמיק את ההבנה של סגנונות אישיות והשפעתם על עבודת הצוות והניהול. אחד המודלים הבולטים הוא האניאגרם, המסווג אנשים ל-9 טיפוסי אישיות שונים ומעניק תובנות על דפוסי חשיבה, קבלת החלטות ושיתוף פעולה בצוותים.
רוצה לגלות איזה טיפוס אישיותי משפיע על סגנון הניהול שלך?
כדאי לצפות בסדרה של 4 סרטונים קצרים להיכרות עם 9 הטיפוסים: